Ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί, χρειάζεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τα μέταλλα. Το σημαντικό είναι ότι τα χρειάζεται σε συγκεκριμένη ποσότητα. Η ανεπάρκεια αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να διορθωθούν με τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής.
Μια υγιεινή διατροφή απαιτεί ισορροπία όλων των θρεπτικών συστατικών και αυτό μπορεί να γίνει, όταν αποτελείται από ποικιλία τροφών σε μέτρια ποσότητα. Είναι ιδανική εάν η ποσότητα ενέργειας που παίρνουμε, ισούται με την ποσότητα που καταναλώνει ο οργανισμός μας για τις λειτουργίες του και τις καθημερινές δραστηριότητες. Με αυτή την ισορροπία διατηρούμε σταθερό και το σωματικό μας βάρος.
Για λόγους ευκολίας, διαιρέσαμε τα τρόφιμα σε διάφορες ομάδες. Αυτές είναι δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ζάχαρη, έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, πουλερικά και ψάρια. Όλες αυτές οι ομάδες είναι απαραίτητες για να αντλήσει το σώμα μας, όλα τα συστατικά που χρειάζεται.
Υπάρχουν Έξι Κατηγορίες Θρεπτικών Συστατικών
Υδατάνθρακες: Πρόκειται για άμυλα και σάκχαρα που βρίσκονται στα σιτηρά, στα φρούτα, στις πατάτες, τον αρακά, το καλαμπόκι, τα δημητριακά, το ψωμί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετατρέπονται σε μια απλούστερη μορφή, η οποία απορροφάται και παρέχει ενέργεια σε κύτταρα και ιστούς.
Πρωτεΐνες: Βοηθούν στη δημιουργία και στη διατήρηση των διαδικασιών του σώματος, αλλά και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος. Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί.
Λιπίδια: Είναι κοινώς γνωστά ως έλαια και λίπη. Αυτά είναι σημαντική πηγή ενέργειας. Απαιτούνται επίσης, για την παροχή κυτταρικής δομής, την παραγωγή ορμονών και τη μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών στο σώμα. Σημαντικές πηγές είναι το κρέας, το μπέικον, το βούτυρο, οι μαργαρίνες, η κρέμα γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνες: Οι ίδιες δεν είναι πηγή ενέργειας αλλά χρειάζονται για να εξαγάγουν ενέργεια από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Επίσης ρυθμίζουν τις διαδικασίες του σώματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες. Υπάρχουν επίσης στα κρέατα,στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα φρούτα.
Μέταλλα: Απαιτούνται για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως η κατασκευή οστών και δοντιών. Επίσης, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και βοηθούν τη μυϊκή λειτουργία. Είναι παρόντα σε ζωικά αλλά και φυτικά τρόφιμα.
Νερό: Είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Το σώμα μας είναι σχεδόν 60% νερό. Είναι σημαντικό για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, τη λίπανση των αρθρώσεων, τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Συμπέρασμα
Για να έχουμε νοητική και σωματική υγεία, η διατροφή είναι το κλειδί. Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι ο τύπος και η ποσότητα τροφής που τρώμε καθορίζουν την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Τα θρεπτικά συστατικά είναι ο βασικός παράγοντας για την επισκευή και την οικοδόμηση των μυϊκών ιστών.
Καταλήγουμε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μια μαγική τροφή, που να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Πρέπει να συνδυάσουμε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.
Θυμηθείτε: Δεν χρειάζεται να τρώτε ελάχιστα. Απλά πρέπει να τρώτε σωστά!